TRIP REPORTS

2008.XI.18., Pest megye, Isaszeg, Sikló-völgy

Ez alkalommal az isaszegi Sikló-völgybe látogattunk el. Gödöllõn találkoztunk Szénási Valentin természetvédelmi õrrel, majd terepjáróba szállva értük el a védett erdõrészt, ahol már egy hónappal ezelõtt is jó eredményeket értünk el. Fák bontogatásával, odvak vizsgálásával, kopogtatással és rostálással gyûjtöttünk. Az eredmény most sem volt rossz, néhány jószágról fénykép is készült.

A völgy kevésbé mély részein napsütésben gyûjthettünk, a hõmérséklet elviselhetõ volt.Fekete pattanó (Ampedus nigerrimus) és a Magyarországról harmadik alkalommal elõkerült hjort-pattanó (Ampedus hjorti) telelõ imágói vörösen korhadó tölgyben.Csinos pattanó (Ampedus elegantulus).Hosszúkás pattanó (Ampedus elongatulus).A kevésbé gyakori rõtvörös pattanó (Ampedus praeustus).

Juharfa odvában tucatnyi éknyakú pattanót (Ischnodes sanguinicollis) leltünk.Megpihen a csapat: Merkl Ottó, Grabant Aranka, Kotán Attila és Szénási Valentin.Egy öreg tölgy tükörfoltján a tölgyfa-díszbogár (Eurythyrea quercus) röplyukait vettük észre. Ezek bizonyítják e szórványosan elõforduló, védett bogárfaj itteni jelenlétét.A csípõs hideget némi célzóvíz elfogyasztásával tettük elviselhetõbbé.Sárgásan korhadó, porszáraz tölgyfaodvak ritka lakója a tarka pikkelyespattanó (Lacon querceus).
Az idei évben több új helyrõl, köztük Gödöllõrõl és környékérõl is elõkerült ez a faj.Cseresznyefa rönkök kérge alatt, bábkamrájában telel a vöröslábú gyászpattanó (Melanotus villosus). A nõstény a nagyobb termetû,míg a hímje karcsúbb.A napsütötte száraz gallyakról még õsz végén is kopogtathatóak tolvajbogarak.
Mint ez a közönséges tolvajbogár (Ptinus fur) nõstény.Aranka a rengetegben.

Copyright © 2009. Hungarian Natural History Museum, Department of Zoology, Coleoptera Collection