TRIP REPORTS

2009.II.20., Budapest, Rovarász Napok


Az idei Rovarászati Napokat a Városligethez közel, a Radnóti Miklós Gyakorlóiskolában rendezték február 20-21-én. Pénteken kicsit korábban értünk oda, így a nyáron már jó bogarakat adó hársfák vizsgálásával ütöttük el az idõt. A pár perces bogarászás kellemes meglepetéssel szolgált: egy hársfaodú korhadékának bontogatásakor a telelõ négypettyes katicák (Harmonia quadripunctata) és szúormányosok közül néhány nem túl közönséges Megerle-pattanó (Brachygonus megerlei) hullott ki a hóra.Ezután a kétnapos maratoni elõadássorozat következett, a magyar rovarászat krémjével...A nyárról már jól ismert száradó, odvasodó hársfákat ezek szerint télen is megéri megvizsgálni

A Megerle-pattanó (Brachygonus megerlei) az országban pártucatnyi helyrõl ismert, faodvakban fejlõdõ, fényre és boroscsapdára is repülõ pattanóbogár. A Városligetbõl tavaly nyáron, célzott kereséssel került elõ az elsõ példány, ezenkívûl a fõvárosból több friss adata is van (pl. Zugló, Újpest).A Rovarászati Napok elõadásaira az iskola dísztermében került sor. Itt a két nap alatt tíz, nagyrészt bogarász szempontból érdekes elõadást hallhatott a tagság.György Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa magyaráz a magyarországi eszelényfélékrõl, áleszelényfélékrõl és levélsodrókról.Rahmé tagtársunk egy Ausztriából nevelt ritka tövisnyakúfaj megfigyelése közben (Eucnemidae: Microrhagus sp.)

Ezt az apró tövisnyakút Márkus Andris, gyulai barátunk hozta fel az elõadásra. A feltûnõen fésûscsápú kis hím, pattanóbogarakat megszégyenítõen bukfencezett a fiolában. (Rahmé Nikola felvételei)Bõséggel érkezett anyag az idei pályázatra. (Merkl Ottó felvétele)Hazaérve a télen gyûjtött alkonybogárlárvák ellenõrzésekor kiderült: közel a tavasz, jó pár állat már kibújt a nevelõládákban. A báb kiszínesedett szeme jelzi, hogy nemsokára bogárrá alakul.Ez a Paksról nevelt gyászbogár az egyik legritkább taplászfaj, a fényes taplász (Mycetochara axillaris) nõsténye. A Városligetben tavaly nyáron, éjszakai elemlámpás kereséssel is sikerült gyûjteni.Hím fényes taplász.Egy gyakori faj, a fekete taplász (Mycetochara maura) nõsténye.
Ezek az egyedek egy januári, gödöllõi úton talált lárvákból keltek.Hím fekete taplász.Szintén nem ritka faj a Roubal-taplász (Mycetochara roubali). Ezek a példányok karácsony másnapján, Pilisborosjenõn gyûjtött lárvákból keltek ki. A Mycetochara-fajok lárvái korhadó fákban, fõleg a száraz, kéreg alatti falisztben, illetve faodvak korhadékában fejlõdnek.

Copyright © 2009. Hungarian Natural History Museum, Department of Zoology, Coleoptera Collection