TRIP REPORTS2009.III.15., Nógrád megye, Ecseg, Szuha-völgy

Cserháti kirándulás Ilniczky Sándorral és Rahmé Nikolával. Egy, a térkép alapján ígéretesnek látszó területet, az Ecseg határában elterülõ Szuha-völgyet indultunk felfedezni ezen a borongós napon. A Szuha patak mentén felsétáltunk pár kilométert, majd a szemerkélõ esõ, és a gyenge eredmény miatt visszafordultunk, hogy átautózzunk a szomszédos Kozárdra, egy helybéli barátunkhoz beköszönni. A találka nem jött össze, de kíváncsiságból ránéztünk a falu melletti öreg gyümölcsös körtefáira. Meglepõ módon már ilyen korai idõpontban friss kirepülõ-nyílásait találtuk a Magyarországon csak itt és a Naszályon elõforduló redõs-virágdíszbogárnak (Anthaxia plicata). Ceruzányi körtegallyakban pedig tucatnyi, éppen kibúvó példányt leltünk, bizonyítva, hogy valóban ez a legkorábban rajzó díszbogárfajunk!

A Szuha patak. Nemrég vonulhatott le az ár.Patakvölgyekben, folyóparti puhafaligetekben gyakori a csinos pattanó
(Ampedus elegantulus).
Korhadó fában telelt a kék laposfutrinka (Carabus intricatus).Kis szarvasbogár (Dorcus parallelepedus).Hím kék nünüke (Meloe violaceus).Sziklagyep a völgy bejáratánál.

Az egy-két éve letört ágacskákat megvizsgálva, meglepve tapasztaltuk, hogy néhány egyed már csak az elsõ tavaszi napra várt, hogy kibújjon bábkamrájából, és megkezdje rövid életét imágó alakban.

Redõs virágdíszbogár (Anthaxia plicata).Copyright © 2009. Hungarian Natural History Museum, Department of Zoology, Coleoptera Collection