TRIP REPORTS

2009.III.7., Pest megye, Isaszeg, Lassú-völgy

Egy általam még nem ismert területre, az isaszegi Lassú-völgybe látogattunk el ez alkalommal. A csapat: Kotán Attila, Márkus András, Szénási Valentin és jómagam. A borult reggelt kellemes tavaszi idõjárás váltotta a nap folyamán, így a védett völgyben kabát nélkül tudtunk farigcsálni és fényképezni.Gyertyánelegyes mezei juharos-tölgyes (Aceri campestri-Quercetum roboris).Az elsõ bogár, amit találtam nem is akármi. A kétfoltos pattanóval (Calambus bipustulatus) nem sokszor találkoztunk eddig. Ez az egyed egy öreg tölgy korhadó kérgében, bábkamrájában várta a tavaszt.Szokás szerint a faodvakban kotorásztunk, a korhadó fadarabokat bontogattuk.

A környékbeli erdõkben elterjedt az amúgy ritkának tartott rõtvörös pattanó (Ampedus praeustus). Ebben a darab tölgyben tucatszámra találtunk lárvát és imágót is.A fa állaga más, fában fejlõdõ bogaraknak is kedvezett. A korhadó és a kemény rész határán, bábkamrájukban ültek a tölgy-komorkák (Hypulus quercinus).  Az utóbbi években már nem egyszer fogtuk ezeket a ritkán szem elé kerülõ, rejtett életet élõ állatokat. Szezonban rostálással, kopogtatással és éjszakai elemlámpás keresgéléssel gyõjthetõ a faj.A kéreg nélküli tölgyeken feltõnõen sok röplyukat láttunk, melyek a tölgy-díszbogár (Eurythyrea quercus) komoly populációjáról árulkodnak...Egy másik védett bogár, a laposorrú ormányos (Gasterocercus depressirostris) jelenléte is bizonyított: egy elpusztult egyed, és kirepülõnyílásokkal teli tölgyek hada…

A haldokló juharok kérge alatt érdekes fajok élnek - mint például a hullámos héjbogár (Synchita undata).Ez alkalommal is elõkerült az apró zuzmódarabhoz hasonló fogasszélõ héjbogár (Endophloeus markovichianus).A rostálás is hozott némi eredményt. Fehérfarú orrosbogarak (Dissoleucas niveirostris) szaladtak ki a rostátumból.
Ennek a szarvasnak csak „részben” sikerült átugrania az embermagasságú drótkerítést. Lassú és
fájdalmas halálban lehetett része, maradványait pedig eltakarították a vaddisznók, rókák és borzok…A korhópattanó (Procraerus tibialis) fogása ilyen remek erdõkben már nem megy eseményszámba.A hatalmas tölgyek odújában keresgélve ritkább pattanóbogarak kerültek szem elé.Pirosnyakú szívespattanó (Cardiophorus gramineus).Fekete pattanó (Ampedus nigerrimus).Ez az erdõrészlet talán a legváltozatosabb azok közül, amelyeket eddig Valentin barátunk mutatott.
A magasabb részeken ritkásan álló napsütötte tölgyek és juharok, valamint a völgyben felhalmozódott
rengeteg holtfa számos bogárnak nyújt kedvezõ életfeltételeket. Szezonban mindenképp visszajövünk...

Copyright © 2009. Hungarian Natural History Museum, Department of Zoology, Coleoptera Collection