TRIP REPORTS

2009.III.1., Pest megye, Pilisborosjenõ, Nagy-Kevély


Március elsõ napján a közeli Nagy-Kevélyre sétáltam fel, hogy az északi oldalon keresgéljek egy kicsit a ragyogó napsütésben. Kissé mellélõttem, mivel a gerinctõl északra az erdõben még igazán tél volt, lábszárig érõ hóval, élettelen erdõvel. Így pár órás cipõátáztatás után inkább átmentem a déli lejtõre, ahol szinte már alig volt hó, és a nap is kellemesen sütött.Kilátás Pilisvörösvár felé, a befagyott Házi-réti-víztározóval és a csobánkai katonai területtel.Az északi oldalon nem nagyon utalt semmi arra, hogy a naptár szerint már tavasz van.
Ezek a kis ördögök az ormányos hótücskök (Boreus westwoodi). A csõrösrovarok rendjébe tartozó, röpképtelen, ugrókészülékükkel szökkenni képes kis állatok a hó tetején sétálnak párjukat keresve. Az imágók mohával, növényi és állati eredetû anyagokkal táplálkoznak, lárváik a talaj felsõ rétegében élnek, ott bábozódnak, és õsszel alakulnak át kifejlett rovarrá.A déli oldal karsztbokorerdejében már csak foltokban láttam havat.A Teve-szikláktól nem messze található az egri vár makettje, ahol az Egri csillagok címû filmet forgatták. Most közkedvelt kiránduló-, kvados- és uzsonnapapír-eldobó célpont.

Az olvadó hólé ujjáélesztette a sziklák moháit és zuzmóit.A tavasszal gyakori sötét szívespattanó (Cardiophorus erichsoni) ilyenkor fák kérge alatt telel.Fáradtan és kedvetlenül indultam haza, de az erdõ szélén egy madarak által már megkezdett
sajmeggynél még megálltam. Nem hiába.A madarak valószínûleg ezeket a virágdíszbogár-lárvákat keresték a kéreg alatt.Nemsokára a lárvák gazdái is elõkerültek, elsõként ez a hím ragyogó virágdíszbogár
(Anthaxia nitidula).õt követte a nagyobb és még színpompásabb nõstény. Ez a virágdíszbogárfaj fõleg cseresznye és sajmeggy karvastagságú ágaiban fejlõdik, és országszerte nagyon gyakori. A kéreg alatt rágó lárvák legkevesebb másfél éves fejlõdés után, nyár végén a farészben készítik el bábkamrájukat és alakulnak át kész bogárrá.Magában a fában a sárgafoltos díszbogár (Ptosima undecimmaculata) lárvái rágnak.
Imágóval ez alkalommal nem találkoztam.A nagyobb méretû eltömött röplyukak mögötti bábkamrákban a cseresznye-virágdíszbogár telelõ egyedei lapultak. Ez a mutatós bogár szintén sokfelé elõfordul, azonban említett rokonával ellentétben nem látogat virágokat, így ritkábban kerül szem elé.Ez a kék hasú hím egyed szokatlan módon társbérlõje, a sárgafoltos díszbogár rágcsálékában készítette el bábkamráját.Ragyogó színei miatt nem csoda, hogy egy bogárgyûjtõ sem tud ellenállni neki.E tetszetõs kis bogarak látványától feltöltõdve indulhattam neki a bõ órás sártúrának hazafelé.

Copyright © 2009. Hungarian Natural History Museum, Department of Zoology, Coleoptera Collection