TRIP REPORTS

2009.VIII.ROMANIA, Maramures

Augusztus elején kollégáimmal, Grabant Arankával, György Zoltánnal és Merkl Ottóval öt napra a romániai Máramarosba utaztunk. A Magyar Természettudományi Múzeum és az aradi Vasile Goldis egyetem által finanszírozott gyûjtõút a több éve folyó Máramaros-kutatás keretein belül zajlott. Fõ célunk a Radnai-havasok legmagasabb csúcsa, a Pietrosz (2303 m), és a rajta élõ endemikus bogárfauna felmérése volt. Sajnos az itt jellemzõ szélsõséges idõjárás közbeszólt, és megnehezítette célunk elérését. A folyamatos esõzések elmosták a földutakat, így terepjárónkkal nem sikerült feljutnunk a tervezett magasságig. A következõ napok idõjárás-elõrejelzése pedig a terepmunka idõ elõtti befejezésére kényszerített minket. Tervünk nagyrészt meghiúsult, de azért néhány ritka és különleges bogárfajt sikerült fognunk. A hátralévõ idõt vezetõnk, Béres József által ajánlott környékbeli helyeken töltöttük el.Máramarossziget városa.A helyi szabadtéri néprajzi múzeum, mely az elsõ és az utolsó kettõ éjszakán át szállásunk volt.Borsa város látképe úgy 1500 méter magasságból.Az elõrejutás némi nehézséggel járt. (fénykép: Merkl O.)Azt a kis idõt, ami nem a sziklákból való útépítéssel telt, igyekeztem hasznosan eltölteni. Néha gyûjthettem is, és a lucos aljnövényzetének hálózása hozott is némi eredményt.Eanus guttatus, Magyarországon nem élõ, a Kárpátokban azonban gyakori pattanóbogár.Az áfonyabokrokon elevenszülõ gyíkok (Zootoca vivipara) szaladgáltak.A rendszeres esõzések miatt a táj itt még nyár végén is üde volt.Mutatós futóbogár, az aranyos futrinka (Carabus auronitens). A lucosok jellegzetes faja.Ennél tovább nem ment a terepjáró.Néhány kis fenyvescincér  (Monochamus sutor) repült rám és a kocsira útépítés közben.Végül felszerelésünket több körrel felhordva, gyalog sikerült elérnünk célunkat, az 1800 méteren lévõ meteorológiai állomást. A táj hangulata rögtön magával ragadott.A katlan közepén jéghideg vizû tóban gyûlik össze a csapadék, partján dús növényzet zöldell.

Naplemente elõtt fényképezéssel ütöttem el a maradék idõt. (fénykép: Merkl O.)Éjjel az autóban aludtunk Zolival, így a tetõablaknak hála, panorámaképként nézhettük végig, ahogyan egész éjjel szakad az esõ, és villámlik az ég. Zoli ilyen arcot vágott, amikor megkérdeztem, jól aludt-e.Másnap mindössze pár óránk volt egy kis gyûjtésre, mivel az idõjósok vihart jeleztek, és jobbnak láttuk, ha a következõ éjszakát már alacsonyabban töltjük.A törpefenyõk alatti törmelék rostálásával két egyedet sikerült fognunk a röpképtelen Hypsonothrus deubeli hegyvidéki holyvafajból.Mélyebben beágyazódott köveket forgatva nagy örömömre a Hypnoidus rivularius nevû magashegyi pattanóbogár számos egyedét találtuk, több futóbogár és holyva társaságában.Aranka pedig a rezes legyezõspattanóval (Ctenicera cuprea) gyarapította fajlistánkat.Az út eddig is kihívásokkal küzdött, de lefelé egyszerûen borzalmas volt. Az esõ nagyjából a felét elmosta. Lépésrõl lépésre, szikláról sziklára araszoltunk lefelé, röpke öt órán keresztül. (fénykép: Merkl O.)Útközben egy-egy követ felrúgva kárpáti (Carabus linnei) futrinkát találtunk.Miután kimerülten, de épségben leértünk, egy helyi vendéglõben vontuk le a tanulságot az átéltekbõl.Másnap az Iza folyó partján kezdtük a gyûjtést. Sajnos az ár nemrég vonulhatott le,
de így is meglepõen sok bogarat, fõleg holyvákat és futóbogarakat gyûjtöttünk.

Az ilyen sóderes helyeket kedveli a közönséges fövenypattanó (Zorochros dermestoides).Komoly munka folyt.A folyó melletti erdõszél avarját rostálva frissen átalakult Reitter-avargyászbogarakat (Laena reitteri) találtunk.Nem túl sok bogárral, de életreszóló élményekkel gazdagodva indultunk haza.


Copyright © 2009. Hungarian Natural History Museum, Department of Zoology, Coleoptera Collection