TRIP REPORTS

2010.IV.23-24., Ócsa, Gánt, Biatorbágy

Ezen a hétvégén két cseh rovarász kolléga utazott hozzánk némi terepmunkára. Robin Kundrata 2008-ban múzeumunk vendége volt a SYNTHESYS-program keretében, azóta tartjuk vele a kapcsolatot. Az útra laboratóriumi munkatársa, Václav Kubecek is elkísérte. A két lelkes, fiatal kutató bogarak DNS-vizsgálatával foglalkozik, céljuk minél több faj mintájának begyûjtése volt. Péntek délutáni érkezésük után Merkl Ottó és Kotán Attila társaságában az ócsai katonai területen és a láperdõben bogarásztunk. Másnap egész napos vértesi túra várt ránk, a hazafelé vezetõ úton pedig Biatorbágy környékén is eltöltöttünk egy órát.

A pannon régió homokpusztáira jellemzõ homoki gyalogcincér (Pedestredorcadion decipiens) a hidegfront ellenére tömegével rajzott.Homoki gyalogcincér (Pedestredorcadion decipiens) nõstény.Homoki gyalogcincér (Pedestredorcadion decipiens) hím.Óriásnünüke (Meloe cicatricosus).

Közönséges törpegalacsinhajtó (Gymnopleurus geoffroyi).

A leváló nyárfakéreg alatt középfoltos pattanók (Ampedus sanguinolentus) ültek.Hollberg-barkó (Stephanocleonus hollbergii).

Homokos területeken él a pontusi bûzbogár (Blaps halophila).Délután átmentünk az ócsai égeres láperdõbe.Tavasszal gyakori komorkafaj a kétalakú komorka (Osphyia bipunctata).

Ritkább porvafaj a fakéreg alatt fejlõdõ kétszalagos porva (Megatoma undata).Szintén nem túl gyakori a kétszínû kéregbújó (Corticeus bicolor) nevû gyászbogárfaj.Másnap Gánt környékén bogarásztunk. A pár hete már meglátogatott legelõ és bozótos azóta teljesen kizöldült, és az elõzõ napihoz képest barátságosabb idõnek köszönhetõen gazdag rovarélet fogadott minket.Robinék lelkesen vizsgálták az egyszer már jó fajokat adó rókaüreg bogárfaunáját.Sziklagyepek fûcsomói közt él ez az apró ormányosbogár, a gyökérlakó ormányos (Stomodes gyrosicollis).Kis gyászbogarak (Gonocephalum pusillum).Két gyakori gyalogcincérfaj: Nyolcsávos gyalogcincér (Pedestredorcadion scopolii).Kétsávos gyalogcincér (Pedestredorcadion pedestre).

Felemásnyakú pattanók (Ampedus sinuatus) ültek az aljnövényzeten.Kis kockáspattanó (Prosternon tessellatum).A lábon elhalt, száraz tölgyfák kérgét érdemes lefeszegetni. Az alóla kihulló törmelékben
néha ritka szaproxilofág fajok lehetnek.

A tarka pikkelyespattanó (Lacon querceus) a magyarországi szaproxilofág bogarak címerállata is lehetne akár. Ez az öreg erdõkhöz kötõdõ, mutatós pattanóbogár hazánkból csak pár helyrõl ismert, vértesi elõfordulása új adatnak minõsül.A laza kéreg alatt korhópattanó (Procraerus tibialis) és vörösszárnyú pattanó (Ampedus rufipennis) is akadt még.

Elhalt fákból emelték az erdészek ezt a farakást. Némelyik rönköt megbontva még ki nem bújt rõtvörös pattanókat
(Ampedus praeustus) leltünk.Nagy orrosbogár (Platyrhinus resinosus).

Magyar gyalogormányos (Otiorhynchus hungaricus).Délután megálltunk Biatorbágyon, hogy a felhagyott gyümölcsösökben is fogjunk pár állatot.

Nagyfejû csajkó (Lethrus apterus).Bronzbogár (Perotis lugubris).Egy ritkább álszúfaj: pusztai imolaálszú (Lasioderma obscurum).

Copyright © 2009. Hungarian Natural History Museum, Department of Zoology, Coleoptera Collection