TRIP REPORTS

2010.IV.30-V.2., CROATIA

Két cincéres barátom, Székely Kálmán és Kotán Attila a hétvégén elutaztak Horvátországba, az Isztriai-félszigetre, ahová engem is magukkal vittek. Céljuk egy korai cincérfaj megtalálása volt. Péntek délutáni indulással és bõ hatórányi autózás után oda is értünk a térképen kinézett, a szlovén határtól kõhajításnyira fekvõ fennsíkra. A hatszáz méteres tengerszint feletti magasságnak köszönhetõen a növényzet még nem igazán indult be, bõséges rovarvilágra sem számíthattunk. Két éjszakát töltöttünk a területen. Éjjelente a hõmérséklet tíz fok alá süllyedt, nappal viszont ragyogó napsütésben bóklászhattunk a környéken.

Hegyvidéki állat a vállfoltos pattanó (Idolus picipennis).Majomkosbor (Orchis simia). (fénykép: Kotán A.)Virágzó galagonyákról jókora ormányosbogarak potyogtak a kopogtatóernyõbe (Otiorhynchus cardiniger).(fénykép: Kotán A.)

Az általunk keresett cincér tápnövénye bár jókora lágyszárú, ilyenkor még alig bújt ki a földbõl.Egy kisebb területen több tövet leltünk, és némi négykézlábas keresgélés után a párosodó bogarakat is megtaláltuk.

A Musaria cephalotes nevû cincér a hím erõteljesen kiszélesedõ, bunkószerû fejérõl kaphatta nevét.Az árgusszemû cincér (Musaria argus) nálunk is elõfordul, és ugyanazon a tápnövényen él,
mint az elõzõ faj. Ezzel a nõsténnyel egy M. cephalotes hím próbált éppen párosodni, amikor
megzavartam fajtalan nászukat.A tavalyi elszáradt fûcsomók tövét rostáluk. Néhány apróbb ormányosbogár lett az eredmény.

Simo stussineri (Stierlin 1880). A nyugati gencsért (Macrophagus robustus) Attila hálózta. Ez az ide-oda sorolt bogár jelen-
leg tarbogárféle (Erotylidae), régebben a penészbogarak (Cryptophagidae) közé sorolták.
Hazánkból  egyetlen példánya ismert.

Olasz faligyík (Podarcis siculus).A talajon való kúszás-mászásnak más eredményei is születtek. Asida sabulosa nevû gyászbogárfaj.Egy ide való gyalogcincér: Dorcadion arenarium.A fûszálakon és a talajon nálunk sem ritka széles pattanók (Selatosomus latus) mászkáltak.Kis fémesszarvasbogár (Platycerus caraboides).

Kihalófélben lévõ falucska a hegyekben, sok kísértetházzal…"Roadkill" homoki vipera (Vipera ammodytes).
Szerencsére egy napon melegedõ eleven egyeddel is találkoztunk.Feljebb csalinkázva a hegységbe bükkösön vezetett át az út. Itt is keresgéltünk egy kicsit. Az eredmény Xylosteus spinolae és Saphanus piceus nevû cincérek lárvái.Cirpelõ gyászbogár (Accanthopus velikensis).Öves komorka (Hypulus bifasciatus).Vasárnap hazafelé egy órára még megálltunk Zala megyében, egy Kiskanizsa melletti bokorfüzesben. Attila néhány kutyabengét meghasítva innen is kimutatta a még báb alakban pihenõ varjútöviscincért (Oberea pedemontana).Én pedig végre találkoztam a rémközönséges sároshátú bogár ritkább rokonával,
a parti gyászbogárral (Opatrum riparium).


Copyright © 2009. Hungarian Natural History Museum, Department of Zoology, Coleoptera Collection