TRIP REPORTS

2010.V.9., Vértes, Kõhányáspuszta

Negyedik alkalommal látogattunk el idén a Vértes-hegységbe Attilával. Ezúttal is változatos élõhelyeket fedeztünk fel: zárt, árnyékos völgyekben, árvalányhajas sziklagyepeken és melegkedvelõ tölgyeseken át vezetett utunk. A völgy két oldalán meredek hegyek magasodnak, a napnak kitett, kopár sziklagyepeken pedig már nyüzsög az élet.

Fûrészlábú szöcske lárva (Saga pedo).A völgy bejáratánál idõsebb erdõrész található néhány szép tölggyel és juharral. Itt talán nehézkesebb kitermelni a faanyagot, ezért kerülte el a láncfûrész ezt a területet.A dülledtszemû pattanók (Denticollis linearis) az aljnövényzeten üldögéltek.A zártabb erdõrészeken védett kis bíborbogarak (Schizotus pectinicornis) repkedtek.

Téglavörös pattanó (Hypoganus inunctus).Labdacsbogarak leginkább nedves mohán találhatók, ez a réti labdacsbogár (Cytilus sericeus) is egy mohával benõtt sziklán mászkált, amikor rátaláltam. Vesztére.

Szemfoltos cincér (Mesosa curculionoides).Medvelapucincér (Phytoecia cylindrica).Gombás gallyakon tavasztól sok apró bogár található. Ilyen faj a fehérfarú orrosbogár (Dissoleucas niveirostris)és a horgonyos álkomorka (Tetratoma ancora).

A fakó pattanó (Porthmidius austriacus) nem túl gyakori bogár, de itt az aljnövényzetrõl és az alacsonyabb fák lombjáról tucat számra került hálóba.

Mezei pattanó (Agriotes obscurus).Vöröslábú gyászpattanó (Melanotus villosus).

Egy kidõlt hársfa kérgét meghasítva szem elé kerültek a még báb alakban pihenõ nyolcpontos cincérek
(Saperda octopunctata).A pár héttel múltán kikelt imágó.Sárgafoltos díszbogár (Ptosima flavoguttata).

Copyright © 2009. Hungarian Natural History Museum, Department of Zoology, Coleoptera Collection