TRIP REPORTS

2011.I.15, Pest megye, Pilisszentlászló


Ezen az enyhe szombat délelõttön találomra indultunk Attilával a Pilisbe, és egy rokonszenves erdõrésznél szálltunk ki az autóból. Eleinte tavaszias volt az idõjárás, de az egyre erõsödõ szél miatt koradélután már hazaindultunk. Néhány érdekesebb bogárfajjal így is sikerült találkoznunk.A nemrég elolvadt hó tocsogossá áztatta az erdõ avarszõnyegét.A kék laposfutrinka (Carabus intricatus) az egyik leggyakoribb nagyfutrinka a Pilis patakvölgyeiben.

A hosszúkás pattanó (Ampedus elongatulus) kisebb korhadó fadarabokban, rönkökben fejlõdik.A felgyülemlett hólé néhol idõszakos patakokat hoz létre.Egy hõscincér (Cerambyx cerdo) járatának közelében, a kéreg alatt ült ez a bábkamráját már õsszel elhagyó, félig fagyott Megerle-pattanó (Brachygonus megerlei).

Az ilyen nagy odvak törmelékében mindig érdemes bogarak után keresgélni.Egy gyakori dögbogár: bordás csigarabló (Phosphuga atrata).A négypettyes dögbogár (Dendroxena quadrimaculata) tavasszal  a fák lombján élõ hernyókat pusztítja.Számos éknyakú pattanó (Ischnodes sanguinicollis) telelt az odú szárazabb, agyagos részében.Copyright © 2009. Hungarian Natural History Museum, Department of Zoology, Coleoptera Collection