TRIP REPORTS


2011.I.3., Budapest, Újpest

Idei elsõ kirándulásom alkalmával a fõváros szélén fekvõ, Újpesti Homoktövis Természetvédelmi Területre látogattam el kollégámmal, Merkl Ottóval. Õ a nyolcvanas években gyûjtõként, míg én a kilencvenes években kölyökként bóklásztam sokat a környéken. A különleges, homoki élõhelybõl mára már csak foltok maradtak a közeli lakótelep terjeszkedése és az autópálya-építés miatt. Jól esett végre mozogni kicsit, néhány bogárfénykép is készült.

Ültetett feketefenyõk napsütötte oldalának tövében összegyûlt korhadékot rostálgattam.Egy apró fenyõ-tolvajbogár (Ptinus dubius).Nyárfakéreg alatt telelõ kétalakú hangormányosok (Dorytomus longimanus).Homoktövis (Hippophae rhamnoides).Hullámos porva (Dermestes undulatus) a növényi törmelékbõl.Kis fenyõháncsszú (Tomicus minor).A rostálmányból kifuttatott anyag fõleg holyvákból és futóbogarakból állt.Ártéri erdõ a Palotai-szigeten.

Fagyott ligeti gombabogár (Mycetophagus salicis) kéreg alól.Kéreg alatt néhány közönséges futóbogár is akadt. Agonum permoestum.Agonum micans.Az áradásoktól védettebb, lábon elhalt füzeket vizsgáltuk.Skarlátbogár (Cucujus cinnaberinus).
Copyright © 2009. Hungarian Natural History Museum, Department of Zoology, Coleoptera Collection