TRIP REPORTS

2011.VI.CROATIA

Ez alkalommal végre szezonban sikerült a Velebitben gyûjtenem, Szelenczey Béla és Németh Gyõzõ gyûjtõtársaimmal. Kissé megkésve de sikerült gyûjtési engedélyeket kérnem a Velebiti Nemzeti Parktól, így péntek délután neki is vághattunk a pár napos terepmunkának.

Potosia angustata.Senj városához közel kerestük fel a jól ismert bozótos gyûjtõhelyet, ahol boroscsapdákat helyeztünk ki. A véletlennek köszönhetõen találtunk rá egy eddig még fel nem fedezett juharligetre. Birka-és kecskelegelõnek használja egy helybéli pásztor a kõkerítéssel határolt, szobányi területekbõl álló rétet. Itt számos száradó juharfa áll, melyeken cincér-és díszbogárröplyukakat fedeztünk fel.
A fák törzsén kékeszöld facincérek (Ropalopus insubricus) tevékenykedtek.A nyírfa-darázscincérek (Isotomus speciosus) a szárazabb rönkökön szaladgáltak.Az árnyasabb helyeken magas fûfélék nõttek, melyek csúcsán pattanóbogarakat találtam.

Athous dalmatinus hím.Athous dalmatinus nõstény.

Dorcadion arenarium nõstény.Herophila tristis.Annak ellenére, hogy a táj üdébb és élettel telibb volt, valahogy
mégis kevesebb bogárral találkoztam, mint tavaly augusztusban.Hosszúcsápú vércincér (Purpuricenus kaehleri).Vörösnyakú lonccincér (Oberea pupillata).

Kétcsíkos tövisescincér (Rhagium bifasciatum).

Magasabb régiókba hatolva megváltozik a táj. Az öles jegenyefenyõk és bükkök alatt vastag avarrétegen páfrányok nõnek.Célunk a gyalogpattanó (Dima elateroides) megtalálása volt. Szerencsénkre nem is kellett estig várnunk, amikor ezek a ritka állatok elõbújnak az avarból. Talán a túl nedves avar miatt, de számos egyed ücsörgött az aljnövényzeten, sõt némelyikük még a szárnyfedelét is nyitogatta, mely viselkedés elég szokatlan egy röpképtelen bogárfajtól.
Késõbb a vastag avarban a faj lárváját is megtaláltam.A számos gyûjtött egyedet egymás mellé téve látható méret-és színbeli különbözõségükVisszatérve a macchiásba néhány furcsamód elhalt juharágat vizsgálgattamA vékony gallyacskákat meghasítva kiderült, a tettes egy karcsúdíszbogárfaj, melynek lárvája gyûrûzi meg az ág kérgét bábozódás elõtt.Egy kissé északabbra fekvõ területen egy virágcincért kerestünk a nyíló varfüveken.Hólyaghúzók (Mylabris sp.).

Egy üde tölgyliget mellett meg is lettek a keresett bogarak: Vadonia imitatrix.Fehér üröm (Artemisia absinthium), melyen apró díszbogarak tevékenykedtek.Meliboeus graminis.Kökény-tükrösdíszbogár (Capnodis tenebrionis) egy sajmeggy ágán.A cickafarkokon nyüzsögtek a különféle gyakori bogárfajok.Fémdarázs.Amikre számítottunk, nagyjából elõkerültek, így elégedetten indultunk haza.

Copyright © 2009. Hungarian Natural History Museum, Department of Zoology, Coleoptera Collection