TRIP REPORTS

2012. III-IV., Bakony

Kollégám, a Bakonyi Természettudományi Múzeum bogarásza és igazgatója Kutasi Csaba hívására ezen a tavaszon többszőr látogattam el a Bakonyba. Invitálásának fő célja a Limoniscus violaceus, (P. W.. J. Müller, 1821) – kék pattanó első bakonyi megtalálása volt. Előzetes egyeztetés alapján Csaba ajánlott pár helyet, ahol jó eséllyel kereshettük ezt a védett és ritka fajt.Első alkalommal, március első felében Veszprémbe vonatoztam, ahonnan két botanikus és egy erdész kollégával Zánkára autóztunk.A borongós időben, a még ki nem zöldült tájon öreg gyümölcsösök mellett vezetett utunk.A környék erdeiben számos öreg csertölgyet vizsgáltunk meg a nap folyamán. A Hercegerdő magántulajdonosainak közössége a WWF Magyarország támogatásával gazdálkodástól mentes erdőrezervátumot hozott létre itt.

 http://www.greenfo.hu/hirek/2011/11/19/orokerdo-a-zankai-hatarban

Sajnos kék pattanót nem találtunk, ellenben vele együtt élő rokonát, az Ischnodes sanguinicollis (Panzer, 1793) – éknyakú pattanót szinte minden odúban felleltük.Az avarban, egy kő alatt kis pettyes gőte (Triturus vulgaris) ült.A Bakonyban és innen nyugatra fordul elő a Ptinus capellae Reitter, 1879 – kereknyakú tolvajbogárBogárzsákmány a nap végén.Következő alkalommal Attila barátommal és párjával, Timivel utaztunk a Balatonhoz. Társaim tavaszi nagytakarítást terveztek a nagyszülők házában, és a munka befejeztével egy kis bogarászásra is szakítottunk időt.A kocsiból öreg banyafák lombkoronáját vettük észre egy domboldalban.

Közelebb érve tucatnyi öreg tölgyet találtunkKorhadt részükben és odvaikban keresgéltünk, ahol a számos rózsabogárkokon közt a Cerambyx welensii Küster, 1846 – molyhos hőscincér maradványait találtuk. Ez a nagytestű cincér a Mediterráneumban nem ritka, de Magyarországon szinte csak a Balaton-felvidéken fordul elő. Végül pedig a sok rovarmaradvány közt a Limoniscus violaceus, (P. W.. J. Müller, 1821) – kék pattanó maradványai és lárvái is előkerültek, első alkalommal a Keszthelyi-hegységből.Apró tolvajbogarakat rostáltam a fakéreg alatti korhadékból: Ptinus pilosus P. W. J. Müller, 1821 – sarkantyús tolvajbogár.

A nagyszülők házának nádfedelében számos magányos méh vert tanyát. Folymatos zúgással hordták be a virágport a nádszálakba, melyeket agyagdugóval zártak le.Egy ilyen nádat megbontva jókora Trichodes favarius Illiger, 1801 – hatfoltos méhészbogár figyelt az üreges szárban.A harmadik bakonyi kirándulásra április elején került sor, és ez alkalommal nem kellett egyedül vonatoznom, társam, Petra is elkísért. Annak ellenére, hogy esőt ígért az időjárás-előrejelzés, igazi tavaszi időben bóklásztunk egész nap.Csaba terepjáróval vett fel minket a vasútállomáson ismét, majd alig pár percre innen, már egy tölgyligetben keresgéltünk.

Gyakorlatilag az első tíz percben előkerült, amiért elsősorban ideutaztunk. Több kék pattanót találtunk egy csertölgy odvában, így a nap további részében már a feloldódva bogarászhattunk, kutathattunk más fajok után.A terepjáróba ugorva Csaba egy szigorúan őrzött katonai területen áthaladva idős erdőhöz vitt minket.A füves plató szélén, az erdő kezdeténél hatalmas csertölgyek sorakoznak.

Egy eltévedt elme csontokkal és tollakkal díszített fel egy banyafát.Bent az erdőben, a nedvesebb völgy alján tömegesen tenyészik a medvehagyma (Allium ursinum).

Az odvakat, és korhadt rönköket vizsgálva az Elater ferrugineus Linnaeus, 1758 – fűzfapattanó közel három centis lárváját találtam. Csaba már tavaly fogott itt boroscsapdával egy példányt.
Egy kidőlt, gombás bükk kérge alatt, több száz apró féreg társaságában érdekes formájú pattanóbogár-lárvát találtunk. Talán egy kockáspattanó (Prosternon-faj) lesz belőle.Az évszázados kidőlt tölgyek korhadó faanyagában Ampedus cardinalis (Schiödte, 1865) – kardinális-pattanó és Ampedus hjorti (Rye, 1905) – Hjort-pattanó telelő példányát találtuk. Mindkét faj új a Bakonyra nézve.Ampedus hjorti (Rye, 1905) – Hjort-pattanó.Az erdő szélén Csaba tavaly hazánk faunájára új cincérfajt fogott boroscsapdáival. Trichoferus campestris (Faldermann, 1835).

Copyright © 2009. Hungarian Natural History Museum, Department of Zoology, Coleoptera Collection