TRIP REPORTS

2012.IV.3., Budapest, Népliget

Nem csak az érintetlen tájak, emberkéz által nem bolygatott erdők nyújthatnak érdekes információkat hazánk pattanóbogárfaunájáról. Egy napütéses délutánon, munka után Rahmé Nikolával eltekertünk egy, már régebben kinézett odvas fához a zajos főváros közepén fekvő népligetbe. A járókelők és kutyasétáltatók értetlen tekinteteitől nem zavartatva magunkat hosszasan kutakodtunk egy jókora, haldokló fehér akác (Robinia pseudoacacia) odvában, és nem is eredménytelenül. Noha a fehér akác tájidegen fafajunk, egyre több fafogyasztó bogár, például több cincér- és díszbogárfaj kerül elő ebből az országszerte gyakori fából. Az pedig, hogy a következő, rejtett életmódot élő, főként öreg tölgyekhez, fűzekhez kötődő bogárfajokat is megtaláltuk, azt bizonyítja, hogy a hazai bogarak kezdik megszeretni a fehér akácot.

A forgalmas út mentén áll ez a torzó, környékén is számos odvas platán és juhar is található. Ha az ember el tud vonatkoztatni attól, hogy bármelyik pillanatban előbukkanhat egy hajléktalan a bozótból, és nem törődik a szétdobált szeméttel, akkor rá kell döbbennie, hogy nem is rossz bogárélőhely ez a terület. A következő bogárfajok, illetve maradványai kerültek elő a szűk egy órás gyűjtés során:

Procraerus tibialis (Lacordaire, 1835) – korhópattanó (maradvány)
Melanotus sp. – gyászpattanó (maradvány)
Ampedus nigroflavus (Goeze, 1777) – feketesárga pattanó
Ampedus elegantulus (Schönherr, 1817) – csinos pattanó
Brachygonus megerlei (Lacordaire, 1835) – Megerle-pattanó (maradvány)
Lacon querceus (Herbst, 1784) – tarka pikkelyespattanó (maradvány)
Protaetia cuprea obscura (Andersch, 1797) – olajzöld virágbogár (maradvány)
Neatus picipes (Herbst, 1797) – fűz-gyászbogár
Mycetochara axillaris (Paykull, 1799) – fényes taplász (maradvány)
Prionychus ater (Fabricius, 1775) – sötét alkonybogár (maradvány)
Eustrophus dermestoides (Fabricius, 1792) – porvaszerű álkomorka
Aegosoma scabricorne (Scopoli, 1763) – diófacincér (röplyuk)Ampedus nigroflavus (Goeze, 1777) – feketesárga pattanó. Eddig szinte kizárólag itt, és a közeli Városligetben találkoztam ezzel a szabad természetben szórványosan előforduló fajjal. Annak ellenére, hogy az elmúlt években országszerte próbáltam ráakadni, végül kiderült, hogy lakóhelyemtől pár percre található meg legbiztosabban.Ampedus elegantulus (Schönherr, 1817) – csinos pattanó. Nedves élőhelyeken, vörösen korhadó puhafában élő faj. Hogy mit keres a porszáraz akácodúban, rejtély számomra.Eustrophus dermestoides (Fabricius, 1792) – porvaszerű álkomorka. Gombás kéreg alatt, leggyakrabban a sárga gévagombán találkozhatunk ezzel a viszonylag gyakori komorka-félével.Egy tavaly tavaszi telefonnal készült kép, melyen társam mellett az a teljesen szétkorhadt, szintén akác látható, melyből a Lacon querceus (Herbst, 1784) – tarka pikkelyespattanó maradványai kerültek elő. Számomra a faj fővárosi jelenléte, és az újonnan felfedezett tápnövénye számomra olyan hihetetlen adat, mintha valaki lazacot fogna a Dunában, vagy viperát a Gellérthegyen.
Copyright © 2009. Hungarian Natural History Museum, Department of Zoology, Coleoptera Collection