TRIP REPORTS

2012.IV.30., Bakony

Négyen látogattunk a Bakonyba, Petra, Attila, Nikola és én. Igazán korán, még sötétben indultunk el Budapestről, így már kora reggel munkához láthattunk.

Az üde hársasban számos bogárfaj várta a reggeli felmelegedést.
Dicronychus cinereus (Herbst, 1784) – szürke szívespattanó.Athous haemorrhoidalis (Fabricius, 1801) – szurkos pattanóStenostola ferrea (Schrank, 1776) – ólomszürke hársfacincér, melynek tucatnyi egyedét láttuk a leveleken és az ágakon.

Hála a korai érkezésnek, egy éppen vadászó lábatlan gyíkba (Anguis fragilis) is belefutottam.Az aljnövényzet közt lassan sétálva mutatós pattanóbogarakat vettünk észre.

Némelyikük a leveleken várta az első napsugarakat, míg mások már lassan repültek az erdő ritkább részein.Selatosomus cruciatus (Linnaeus, 1758) – keresztes pattanóNikola rövid vieókat készített ezekről a nem mindennapi bogarakról.Lixus iridis Olivier, 1807 – bürökfúró dudvabarkóPyrochroa serraticornis (Scopoli, 1763) – közép-bíborbogárA vasút mellett öreg farakásra bukkantunk.Egy felszeletelt, öreg, odvas bükkben a Megapenthes lugens (Redtenbacher, 1842) – hegyesszárnyú pattanó lárváit és maradványait találtuk.A Cuha-völgy. Nem is sejtettük mennyire népszerű kiránduló hely ez a környékbeliek számára. A völgy aljában százával özönlöttek a turisták, kirándulók, kutyasétáltatók és piknikezők.Egy korhadó bükkrönkben a Denticollis linearis (Linnaeus, 1758) – dülledtszemű pattanó bábját találtam. Kissé korán érkeztünk, ezek a fajok még nem rajzanak.Most találkoztam előszőr a rendkívül ritka
Rhysodes sulcatus
(Fabricius, 1787) – kerekvállú állasbogárral.Az embertömeget megelégelve felkapaszkodtunk a szurdok egyik oldalára, majd a hegygerincre. Itt találkozik a hideg bükkös és a meleg tölgyes-juharos erdő. Az ilyen élőhelyek rendszerint élőhelyet biztosítanak pár érdekes bogárfajnak. Eurythyrea quercus (Herbst, 1780) – tölgy-díszbogár maradványait találtuk egy öreg tölgyben. Ez a faj eddig ismeretlen volt a Bakonyból.Útközben álszúkat kopogtattam a száraz faágakról.
Hyperisus plumbeus
  (Illiger, 1801) – fémes álszú.Ptinomorphus imperialis (Linnaeus, 1767) – díszes álszúEgy ritkább faj: Ochina latreillii (Bonelli, 1809) – kétszínű álszú, általában juharról lehet kopogtatni.Délután visszasétáltunk a völgybe

A parkoló és a vasútállomás körül szembesültünk csak igazán e hely népszerűségével. Emberek százai várták a vonatot, készülve a hazaútra.


Copyright © 2009. Hungarian Natural History Museum, Department of Zoology, Coleoptera Collection