TRIP REPORTS

Hollandia: Zuid Kennemerland National Park


15.IV.2013.

Zenekarom másfél hetes, közép-európai turnéja adott alkalmat arra, hogy meglátogassam – még ha csak néhány órára is – a holland tengerparton lévő Dél-Kennemerlandi Nemzeti Parkot. Amszterdamtól negyedórát autóztunk egy kedves helyi barátunk segítségével, majd Harleemtól nyugatra hamarosan elénk terült a nekünk szokatlan táj. A lapos, homokos tengerpartot vándorló homokdűnék szegélyezik. Beljebb füves dombvidék terül el, buckafűvel és homoktövisbozóttal. A park területén bölénycsordák legelésznek, nyulak százai rohangásznak a dombokon, és közel 100 madárfaj fészkel. A természetvédelem Magyarországon kevésbé látott formájával találkoztam itt. Kulturált parkolók fogadtak a park bejáratánál, ahonnan kiépített kerékpárutak szelik át a tájat. Gyakorlatilag az egész parkot hibátlan kerítés veszi körül, a kapuk is speciálisak, mivel kutyák csak bizonyos részekre vihetők, itt is csak pórázon vezetve. A szemetelés, károkozás, rongálás itt nem divat. A tengerpartot nagy traktorokkal rendszeresen takarítják, a folyamatosan vándorló homokot elhordják az utakról. Ottlétemkor a tavasz első jelei látszódtak még csupán, de néhány bogárfajjal így is találkoztam

Apró ganéjtúróféléket görgetett a viharos erejű szél a napsütötte sívó homokon. Fáradhatatlanul próbáltak felkapaszkodni egy-egy dűnére, de többnyire sikertelenül.
Aegialia arenaria (Fabricius, 1787)Pöfeteggombában fejlődik a fekete pöfetegálböde: Lycoperdina bovistae (Fabricius, 1792)Csigák és kagylók vázai messze a tengerparttól.Beljebb, a dűnék mögött tisztavizű tavak és nedves rétek is találhatók.

A mohafoltok közt találtam ezt a gyászbogárpárt.
A Phylan gibbus (Fabricius, 1775) nálunk nem fordul elő


Melanobaris laticollis (Marsham, 1802) lakkfényű káposztabárisSajnálom, hogy a természet nem volt előrehaladottabb állapotban. Nyár elején bizonyára pezseg a rovarélet, talán egyszer visszatérek ide.Pár órát bóklásztam a viharos erejű szélben a homokdűnék közt, majd elsétáltam a négy kilométerre fekvő Zandvoort városáig, ahonnan visszavonatoztam Amszterdamba, hogy csatlakozzam társaimhoz.


Copyright © 2009. Hungarian Natural History Museum, Department of Zoology, Coleoptera Collection