TRIP REPORTS

2013.IV.

Homokon

Az év első, igazi fűhálózós-kopogtatós bogarászatai általában homokos helyeken kezdődnek számomra. A szárazabb, különleges növényflórával bíró területeken fordul elő néhány, kizárólag kora tavasszal fogható pattanóbogárfajunk. Ezen a tavaszon célom volt néhány olyan helyen keresni ezeket a fajokat, ahol még nem jártam ebben az időszakban.

Első alkalommal az újpesti Homoktövis Tájvédelmi Terület közelébe látogattam el barátnőmmel, Petrával egy pénteki munkanap után. Amikor délután kiértünk már enyhült a nyárias idő. Néhány ültetett feketefenyő árnyékosabb oldalát kopogtatva hamar meg is lett az első, kifejezetten homokhoz kötődő pattanóbogárfaj.Cardiophorus asellus Erichson, 1840 – homoki szívespattanó.

A következő, általam kiszemelt terület a Szentendrei-sziget északi részén elterülő, homokos rét volt. Ősszel már bejártam a területet tavaly, így most már célzottan tekertünk a Szentendrei hévtől átkompozva a sziget egyetlen főútján Kisoroszi irányába.A csapadékos tavasznak köszönhetően üde zöld növénytakaró fogadott minket.

Kisemlősök bejáratánál frissen előbújt Blaps lethifera Marsham, 1802 – közönséges bűzbogarak tevékenykedtek


Fűszálakon tömeges ilyenkor a Dicronychus rubripes (Germar, 1824) – kis szívespattanó.Némi keresés után előkerült a Dicronychus equiseti (Herbst, 1784) – zsurló-szívespattanó, mely miatt idejöttemA következő hely a már ismert dabasi rét volt, melyre Szénási Valentin kollégámmal látogattam el. Soha nem láttam még a területet ilyen üdének. A nedvesebb élőhelyet előnyben részesítő, lápi növények most igazán elemükben érezték magukat.Fehér nyárról kopogtattam az erős szélben a Dicerca aenea (Linnaeus, 1760) – nyárfa-díszbogár korai egyedét.Az időjárás ezen a tavaszon is okozott meglepetést, a márciusi hóesés sok korai bogár rajzásába közbeszólt, így az igazán fajgazdag, homoki gyűjtés még várat magára.


Copyright © 2009. Hungarian Natural History Museum, Department of Zoology, Coleoptera Collection