TRIP REPORTS

2013.VI., Isaszeg

Higanygőzlámpás bogárgyűjtésre indultunk bajtársaimmal egy hétköznap este. A város zajától távol, a Gödöllői-dombság területén található érintetlen löszgyepet vettük célba. A levegő naplementekor is közel 30 fokos volt, így a fülledt melegben jó rovarrepülésre számítottunk. Míg társaim a lámpázófelszerelés felállításával  foglalatoskodtak, én az alkonyatkor rajzó fajok nyomába eredtem.


Szántóföldek közé ékelődve terül el a pár hektárnyi, rejtett gyep, melyet még sikerült megóvni a beszántástól. Különleges bogárfaunáját már évek óta kutatják a Duna-Ipoly Nemzeti Park emberei.


A lenyugvó nap fényében rengeteg apró bogár repkedett a lejtőn. Pár méter magasan szarvasbogarak és cserebogarak húztak el a fejem fölött.

Még világosban láttam meg az első Odonteus armiger (Scopoli, 1772) – mozgószarvú álganéjtúrót. Ez az apró, meggymag méretű lemezescsápú földalatti gombák termőtestében fejlődik. Alkonyatkor repül ritkás erdőkben, gyepeken, alacsonyan a föld felett. Országszerte, de szórványosan fordul elő.Odonteus armiger
(Scopoli, 1772) – mozgószarvú álganéjtúró nőstény.


 Még kisebb, valószínűleg szintén földalatti gombákban fejlődő faj az Ochodaeus chrysomeloides (Schrank, 1781) – alkonyati homoktúróbogár.Ahogy eltűnt a nap a horizonton, egyre nehezebb volt észrevenni a fűszálak közt lassan keringő bogarakat. Még épp, hogy láttam, amikor egy nagyobb, világosabb bogár repült a közelembe. A Bolbelasmus unicornis (Schrank, 1789) – szarvas álganéjtúró hazánkban nagyon ritka, védett bogárfaj. Eddig még nem találkoztam vele, de a szakirodalomban olvastam, hogy a nőstények lassan repülve, az alkonyat rövid ideje alatt keresik a táplálékul szolgáló, földalatti gombafajokat. A hímek pedig a nőstényeket. A földimogyoró méretű faj hímje a fején és előtorán kis tülköket visel, a kifejlett bogarak cincogó hangot adnak. A fénycsapdák UV-fénye is vonzza, ezért alkalmanként fogható esti lámpázással is, de talajcsapdákba is beleeshet.
 

Nagyobb "bika", komoly fegyverzettel.Nőstény.Amphimallon assimile
(Herbst, 1790) – kis sárgacserebogár.
.
 

A lámpázás is hozott társaimnak néhány érdekesebb fajt, de számomra az igazi élmény az volt, hogy természetes viselkedés közben láthattam e különleges fajokat.Copyright © 2009. Hungarian Natural History Museum, Department of Zoology, Coleoptera Collection