TRIP REPORTS

Baja, Pörböly, 2013.VII.

Hétvégén családi program keretében a Bajai Halászléfőző Fesztiválon jártam. A kellemes két nap lehetőséget nyújtott némi bogarászatra is, hazafelé pedig az útba eső pörbölyi fűrésztelep óriási farakásain is alkalom nyílt egy rövid, de eredményes gyűjtésre.
A város főterétől nem messze, a Petőfi-szigeten két nyárfarönk áll. Közelebbről megvizsgálva számos, nagyméretű díszbogárröplyukat fedeztünk fel.
A vízparti tuskókon is sok, jellegzetes díszbogárnyomot láttunk.


A Sugovica túlpartján ígéretes nyártorzó áll. Átúszva láttam meg, hogy itt is rengeteg a friss díszbogárnyom.


A tettes a Dicerca aenea (Linnaeus, 1760) – nyárfa-díszbogár és a hazánkban csak délen előforduló Eurythyrea aurata (Pallas, 1776) – aranyos díszbogár. Mindkét fajt leginkább farakásokon, esetleg kéregtelen, napsütötte fákon találhatjuk.
 

A pörbölyi fűrésztelep messze földön híres a bogarászok és gyűjtők közt. Társaimnak hála, én is jártam már itt pár évvel ezelőtt. Akkor még csak ismerkedtem a fényképezéssel, ám most az új fényképezőgéppel szerettem volna pár látványos fajt is "lőni".


Az irdatlan mennyiségű fa sok bogárfajt vonz a közeli erdőkből. A szikrázó napsütésben Petrával pár perc alatt kiszúrtuk az ékkőként ragyogó díszbogarakat.

Eurythyrea aurata
(Pallas, 1776) – aranyos díszbogár nőstényei.


Szintén száraz fákba helyezi petéit a Dicerca aenea (Linnaeus, 1760) – nyárfa-díszbogár.
Cincéreket is láttunk: Aegomorphus clavipes (Schrank, 1781) – tarka cincér.


Az Neoclytus acuminatus (Fabricius, 1775) – amerikai darázscincér nem is olyan régen érkezett meg Magyarországra, azóta dél felől terjedve már a fővárosban is gyakori.


Xylotrechus rusticus (Linnaeus, 1758) – egérszínű darázscincér.


És, hogy ne maradjon a nap pattanóbogár nélkül: Agriotes ustulatus (Schaller, 1783) – mezei pattanó, mely egyike a legkésőbb rajzó pattanófajainknak.


Copyright © 2009. Hungarian Natural History Museum, Department of Zoology, Coleoptera Collection